Περιφέρεια Ηπείρου

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ. στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.

 Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΚΑΡΚΑΜΙΣΙ» του Δήμου Σουλίου το Σάββατο 17/12/2011 στις 11.30’ ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με ομιλητή το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Βαγγέλη Ζορκάδη και θέμα: «Η εναλλακτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για διέξοδο από την κρίση».   Ο Βαγγέλης Ζορκάδης ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι:
 «Η βαθειά κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν είναι μόνο οικονομική αλλά πολιτική και κοινωνική στον δε  πυρήνα της βρίσκεται το πολιτικό σύστημα που οικοδομήθηκε με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η ραγδαία κατάρρευση του πολιτικού συστήματος προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις των πολιτών με τα κόμματα και τα συνδικάτα, απόρριψη του τρόπου άσκησης της πολιτικής όπως την γνωρίσαμε από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και έχει σαν αποτέλεσμα μια πρωτόγνωρη κοινωνική κινητικότητα που συνιστά μια νέα πραγματικότητα  στο πολίτικο σκηνικό.

Περισσότερα...

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η περιοδεία του βουλευτή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νίκου Τσούκαλη, σε Γιάννινα και Θεσπρωτία

 

Τις θέσεις του κόμματος για την έξοδο από την κρίση ανέλυσε ο βουλευτής Αχαΐας σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα γραφεία της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στα Γιάννινα, τονίζοντας πως η έξοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της αναδιάρθρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στην αναδιοργάνωση του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού χώρου, ο οποίος καλείται να παλέψει από κοινού για να αλλάξει εκ βάθρων το πολιτικό και οικονομικό σύστημα της Ελλάδας, κάτι που η ΔΗΜ.ΑΡ θεωρεί βασική προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η γενικότερη κρίση σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Περισσότερα...

Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ‘’Διαλόγου και Προβληματισμού  για την Αυτοδιοίκηση’’, της Δημοκρατικής Αριστεράς, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στα Ιωάννινα.
Οι ομιλητές, προσωπικότητες υψηλού κύρους με γνώση και ενάργεια έθιξαν τα φλέγοντα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης σε περίοδο βαθιάς οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης και διατύπωσαν ενδιαφέρουσες και γόνιμες προτάσεις για το ρόλο που μπορεί και οφείλει να αναλάβει η Τ.Α. στην πορεία διεξόδου από την κρίση.

Ειδικότερα
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αναφέρθηκε στις αυξημένες ευθύνες της αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι η Τ.Α δεν θα λύσει τα προβλήματα του χρέους και των ελλειμμάτων, ούτε θα γίνει κόμμα. Μπορεί, όμως, να συμβάλει καταλυτικά, συμβάλλοντας στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπιών, στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, στη συνοχή του κοινωνικού ιστού των πόλεων και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοκρατικών θεσμών.  
Ο δήμαρχος Πάτρας, Γιάννης Δημαράς, ανέπτυξε τη σημασία του ανεξάρτητου χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, η οποία πρέπει να αναλάβει υπεύθυνο και συγχρόνως διεκδικητικό ρόλο δίπλα και μαζί με τους πολίτες, μακριά από τις εξαρτήσεις από τα κόμματα και το κράτος. Μόνο έτσι, τόνισε, θα μπορέσει η Τ.Α. να διαχειριστεί με επιτυχία τα προβλήματα των πολιτών και να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης.
Ο π. δήμαρχος Καλαμάτας και Υπ. Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση των πόρων και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, μέσα και από συγκεκριμένες οδούς που η ίδια θα επεξεργαστεί και θα εφαρμόσει, και τόνισε τη σημασία των τολμηρών πρωτοβουλιών, επαναπροσδιορίζοντας το αξιακό υπόβαθρο λειτουργίας και στοχοθεσίας, που οφείλει να θέσει σε τροχιά η Τ.Α. προκειμένου να επιτελέσει το ρόλο της, δηλ. την παροχή υπηρεσιών ποιότητας στους δημότες.
Την εκδήλωση άνοιξαν ο Τάσος Βασιλείου Γραμματέας Ν.Ε. Ιωαννίνων της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Γιώργος Ζάψας ,μέλος της Κ.Ε και Γραμματέας του Περιφερειακού Γραφείου Ηπείρου, τη δε συζήτηση διηύθυνε ο Αλέκος Σόφης, τ. δήμαρχος Ιωαννίνων και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος της πόλης Φίλιππας Φίλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Παντελής Κολόκας και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, και δήμαρχος Άρτας ,Γιώργος Παπαλέξης.
Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από δημάρχους και στελέχη της Τ.Α. της Ηπείρου και απόψεων από το κοινό που συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της ημερίδας.

Ιωάννινα 16 Οκτώβρη 2011.

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων

Κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους Τάσο Βασιλείου, Γιώργο Ζάψα και Γιώργο Σπύρου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης των Ιωαννίνων και είχε συνάντηση με τον προϊστάμενο κο Τσιμαράκη από τον οποίο και ενημερώθηκε σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου. Εκτίμηση, μετά τη συνάντηση, είναι ότι το εργοστάσιο λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, κατά τους θερινούς μήνες και η απόδοσή του θα αυξηθεί με την περαιτέρω προγραμματισμένη επέκτασή του.

Το πρόβλημα όμως της ρύπανσης της τάφρου της Λαψίστας και κατ’ επέκταση του ποταμού Καλαμά, θα συνεχίσει να υφίσταται όσο ο έλεγχος των ρυπογόνων δραστηριοτήτων εντός και εκτός ΒΙΠΕ θα είναι ελλιπής, όπως συμβαίνει με τις απευθείας συνδέσεις των επιχειρήσεων στην τάφρο, μετά το Βιολογικό και δεν κατασκευάζονται σήμερα απαραίτητα υποστηρικτικά τεχνικά έργα (δεξαμενή-ές καθίζησης πριν το βιολογικό κ.α.) που θα αντιμετωπίσουν την αδυναμία ανταπόκρισης του εργοστασίου τους μήνες αιχμής, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας τμήματος της Λίμνης Λαψίστας η οποία θα συμβάλλει στη μερική αποκατάσταση του υγροτόπου της Λαψίστας, στην ισορροπία του οικοσυστήματος του λεκανοπεδίου και στη βελτίωση της ποιότητας των νερών του Καλαμά.