Ομιλίες - Δηλώσεις

Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη στην ημερίδα του κόμματος με θέμα: «Η Αυτοδιοίκηση μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής»

Η οικονομική και κοινωνική κρίση έχει μεταβάλλει άρδην τα δεδομένα. Καμία βεβαιότητα δεν έχει μείνει ανέπαφη. Έχουν ανατραπεί πρακτικές και αντιλήψεις ετών. Έχουν ανατραπεί σταθερές πάνω στις οποίες δομήθηκε η κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας. Από αυτό το πλαίσιο των αλλαγών δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η Αυτοδιοίκηση.

Έχει αξία βέβαια να παραδεχτούμε πως η Αυτοδιοίκηση αντιμετώπιζε σειρά προβλημάτων πολύ πριν από την παρούσα οικονομική κρίση. Ότι εντοπίζονταν πολλές παθογένειες και στον ευρύτερο αυτοδιοικητικό χώρο. Δεν προχωρούσαν όλα καλώς. Το αντίθετο. Στο χώρο της αυτοδιοίκησης αναπαράγονταν φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, ανορθολογικής διαχείρισης πόρων, κομματισμού, γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας. Αναπαράγονταν αρνητικά φαινόμενα του κεντρικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας.

Περισσότερα...

Ομιλία του μέλους της Ε.Ε και υπεύθυνου για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Χατζησωκράτη στην Ημερίδα της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Οικονομία.

1. Το πρώτο ζήτημα, που θα ήθελα ευθύς εξαρχής να θέσω, είναι και το θέμα της  αποψινής μας συζήτησης. Ύστερη  μνημονιακή και μεταμνημονιακή Ελλάδα. Είναι όντως ύστερη μνημονιακή η φάση που διανύουμε; 

Τυπικά θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ΝΑΙ. 

Η δανειακή χρηματοδότηση τελειώνει τον Αύγουστο του 2014. Μαζί με ότι θέλει συμβεί εντός αυτής της περιόδου, δηλαδή με ότι συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και δανειστών – εταίρων, που θα αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014, το χρηματοδοτικό κενό ως το 2016 και ότι περιληφθεί σχετικά στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017 τίποτε άλλο, θεωρητικά,  δεν θα υπήρχε που να υποχρεώνει τη χώρα μας να προχωρήσει σε ένα νέο Μνημόνιο. Εκτός… από ένα νέο δανεισμό! Προφανώς αυτή  τη φορά εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Περισσότερα...

Δήλωση του υπεύθυνου για θέματα Δημόσιας Τάξης και Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση για τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους

Τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους δεν είναι συμβατά με την ελληνική δημοκρατία, τον ελληνικό πολιτισμό, τη φιλελεύθερη κοινωνία μας.
Τα εγκλήματα ρατσιστικού μίσους που εμφανίζονται ως αντίποινα για πράξεις που έχουν τελέσει μέλη των ομάδων – στόχων, όχι μόνο ακυρώνουν το Κράτος Δικαίου και τον νομικό πολιτισμό, αλλά δηλητηριάζουν και την κοινωνία με ψευδοϊδεολογήματα περί «νομιμοποιημένης αντεκδίκησης» και «δίκαιης αυτοδικίας».

Περισσότερα...

Δήλωση του βουλευτή και υπευθύνου για ζητήματα Δημόσιας τάξης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννη Πανούση, για το μεταναστευτικό.

Το συνολικό σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος (από την ιθαγένεια έως την ένταξη όσων το επιθυμούν και από τη θωράκιση των συνόρων έως την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας –Σένγκεν, Δουβλίνο II) δεν πρέπει να γίνεται με αποσπασματικές ενέργειες συναρμόδιων Υπουργών.

Η χώρα χρειάζεται στρατηγική και ολοκληρωμένο σχέδιο μεταναστευτικής πολιτικής.

Δευτερολογία Γιάννη Πανούση στη συζήτηση για τα ΑΕΙ

Δήλωση Δ. Χατζησωκράτη σχετικά με το μέλλον της ΑΤΕ

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ σχετικά με τις φήμες και τα σενάρια που κυκλοφορούν για το μέλλον της ΑΤΕ έκανε την παρακάτω δήλωση:

Περισσότερα...