Συνεντεύξεις

Συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρα στην εφ. "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής".
«Άλλο έκφραση διαφορετικής γνώμης κι άλλο πετροπόλεμος…»

 


Πότε βλέπετε εκλογές;
Εκλογές, κυρία Σπανού, μπορούν να γίνουν εντός του 2014 για δύο λόγους: είτε λόγω αδυναμίας της παρούσας Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας είτε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και με την επίκληση μείζονος εθνικού λόγου. Θεωρώ ότι και τα δύο ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και το δεύτερο, το ενδεχόμενο δηλαδή ενός φθινοπωρινού εκλογικού αιφνιδιασμού, σκιάζει το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 

Περισσότερα...

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χ. Μαχαίρα στο BHMA FM και στον δημοσιογράφο, Β. Χιώτη.

«Να κάνω εισαγωγικά μια διόρθωση κ. Χιώτη… Λεγάτε, πριν, ότι ο κ. Κουβέλης είναι άφαντος. Θέλω να σας πω ότι ο κ. Κουβέλης δεν είναι καθόλου άφαντος. Πριν από 2 ημέρες έδωσε συνέντευξη Τύπου  για τη « μικρή ΔΕΗ», πριν λίγο ήταν στη βουλή σε σύσκεψη με βουλευτές του κόμματος μας. Πριν δύο ημέρες ανέλαβε πρωτοβουλία κι έστειλε επιστολές  σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Χθες το απόγευμα έκανε δήλωση επίσης για το θέμα της ΔΕΗ και της Χρυσής Αυγής. Θεωρώ ότι μάλλον τον αδικήσατε...»

 

Αν αδίκησα τον κ. Κουβέλη το αναγνωρίζω και το ανακαλώ αν θέλετε.

 

Το λέω πολιτικά. Δεν έχει άλλωστε και κανένα λόγο να κρυφτεί.

 

Περισσότερα...

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του μέλους της Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ, Θ. Μαργαρίτη στο ΒΗΜΑ FM.

Ερ. Φαίνεται να βαθαίνει το ρήγμα στους κόλπους του κόμματος σας. Ο κ. Λυκούδης είπε δεν φεύγω  αλλά...

 

Νομίζω ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα περιθώρια συνεννοήσεων και συνθέσεων. Εγώ προσωπικά ξεκαθάρισα από την πρώτη στιγμή ότι χρειάζεται να βρούμε όλες τις δυνατές λύσεις προκειμένου να υπάρξει μία πολιτική συνεννόηση μέσα σε αυτές τις δύσκολες ώρες για τη Δημοκρατική Αριστερά. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μίλησε για ένα συνέδριο συνθέσεων  και όχι για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Φοβάμαι μόνο ότι ορισμένοι φίλοι και σύντροφοι στη ΔΗΜΑΡ έχουν μανία καταδιώξεως. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση, να βρούμε λύσεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν τα πράγματα με μία αίσθηση  ότι υπάρχουν εσωτερικοί εχθροί, ότι τσακωνόμαστε. Ας βρούμε ένα modus vivendi, έναν καθολικό συμβιβασμό. Θα είμαι ειλικρινής. Και η Μεταρρυθμιστική Τάση που έχει συγκροτηθεί στη Δημοκρατική Αριστερά πρέπει εκπροσωπεί αυτό τον μεταρρυθμιστικό λόγο και πρακτική μέσα στο ίδιο το κόμμα. Δηλαδή να παλεύει για θέσεις, για διορθώσεις, για αλλαγές. Όχι  αριστερίστικα πράγματα δηλαδή αδιαλλαξία, φετιχοποίηση των συγκρούσεων και των αντιπαραθέσεων. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια να βρούμε μία συμφωνία και οι ίδιες οι πολιτικές αποφάσεις,οι οποίες πάρθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή διευκολύνουν αυτό το πεδίο συνεννόησης.

Περισσότερα...

Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρ. Μαχαίρα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου.

Για την πρόταση Βενιζέλου

«Με την υπόμνηση ότι εκφράζω προσωπικές θέσεις, μια και όλα τα συναφή ζητήματα αποτελούν και αντικείμενο του εσωκομματικού διαλόγου στη ΔΗΜΑΡ, θα έκανα τρεις παρατηρήσεις:

Η πρώτη είναι ότι οι πολιτικές προτάσεις δεν αποστέλλονται μέσω εφημερίδων. Μπορεί να δημιουργούν εντυπώσεις, αφήνουν ανέγγιχτα ωστόσο τα πολιτικά προβλήματα. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις ζωηρές επιφυλάξεις που εκφράζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ – άκουγα προ ολίγου τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη – για το μοντέλο ανασύστασης της κεντροαριστεράς που προτείνει ο κ. Βενιζέλος. Και η τρίτη παρατήρηση, αυτή που αφορά και το κόμμα μου, είναι ότι κατά την προσωπική μου αίσθηση τα εμπόδια που χωρίζουν τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερές δεν πρόκειται να αρθούν με προτάσεις που ακυρώνουν την οργανωτική και πολιτική αυτονομία της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Περισσότερα...

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του εκπροσώπου τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστου Μαχαίρα στον REAL FM.

Για την πρόταση Βενιζέλου 

 

 

 

"Χωρίς να θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε εξέλιξη, μια και όλα αυτά τα ζητήματα είναι αντικείμενο του διαλόγου που ξεκίνησε στο κόμμα μας, η προσωπική μου θέση είναι ότι τα μεγάλα πολιτικά εμπόδια που χωρίζουν τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστερά, δεν μπορούν να αρθούν με προτάσεις που ακυρώνουν την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς".

 

 

 

Για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

 

 

 

"Το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας δεν απασχόλησε τη συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας - Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Επειδή ωστόσο με ρωτάτε, σπεύδω να σας υπενθυμίσω πρόσφατη δήλωση του κ. Κουβέλη, ο οποίος τόνισε οτι η εκλογή προέδρου δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαδικαστικό ζήτημα, ούτε να αποσυνδέεται απο τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Εκτίμησε μάλιστα οτι με βάση του παρόντες κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αν δεν αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές δεν είναι δυνατόν να προκύψει η απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία".

Περισσότερα...

Συνέντευξη του γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην εφημερίδα «Βραδυνή Της Κυριακής» 01-06-2014

 

1. Σας σόκαρε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το κόμμα σας;

 

Αναμφίβολα είναι πολύ αρνητικό το αποτέλεσμα. Πρέπει να δούμε τις αιτίες αναλυτικά και να δούμε τις αιτίες όχι απλά για να τις δούμε, αλλά για να λύσουμε το πρόβλημα. H Δημοκρατική Αριστερά έχει ευρύτερο κύρος και ευρύτερη απήχηση. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν ανταποκρίνεται το σημερινό ποσοστό στην απήχηση του κόμματος. Συνεπώς οι διαδικασίες θα είναι ταχύτατες σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο σύγκλισης των οργάνων.

 

2. Τι απαντάτε στον κ. Ψαριανό αλλά και σε άλλα στελέχη και βουλευτές του κόμματός σας που θέτουν ουσιαστικά θέμα ηγεσίας και ζητούν από τον κ. Κουβέλη γενναίες αποφάσεις; Θεωρείτε ότι είναι πολιτικός ελιγμός η παραίτηση του κ. Κουβέλη; Είναι μία παραίτηση με αστερίσκους ή όχι;

 

Είναι υποβολή παραίτησης του Προέδρου προς τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες. Είναι η απολύτως φυσιολογική διαδικασία για τα δημοκρατικά κόμματα. Δεν υπάρχουν ελιγμοί και αστερίσκοι. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι τα  αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή τον οδηγούν, ως έχει χρέος, να υποβάλει στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο του κόμματος την παραίτησή του. Πλέον αυτά τα όργανα θα πάρουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Εξάλλου να θυμίσω, σε σχέση με το ερώτημά σας, ότι ελάχιστα στελέχη και βουλευτές του κόμματος έθεσαν θέμα ηγεσίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη ΔΗΜΑΡ η διαδικασία εκλογής του προέδρου έγινε πριν λίγους μήνες και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το αν είχε γίνει πριν τρία χρόνια. Είναι δηλαδή πολύ πρόσφατες οι διαδικασίες. Από εδώ και στο εξής θα συζητηθούν επιπλέον τα ζητήματα πολιτικής, στρατηγικής, προσανατολισμού, αυτά που αφορούν, αυτή τη στιγμή, το κόμμα, τον χώρο αυτόν τον ευρύτερο τον οποίο θέλουμε να εκφράσουμε.

Περισσότερα...