Δραστηριότητες - Παρεμβάσεις

Δελτίο Τύπου του βουλευτή Εύβοιας Δημήτρη Αναγνωστάκη σχετικά με τις απαντήσεις των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε Ερώτηση για την πρόοδο του έργου κτηματογράφησης της χώρας.

Ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς με την ερώτησή του  8351/02-06-2014 προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

ζητούσε από τους αρμόδιους Υπουργούς να ανακοινώσουν αφενός τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού για την εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. και αφετέρου ζητούσε στοιχεία για τη διευκρίνιση της προόδου του έργου του Κτηματολογίου, τόσο για τον αριθμό των γραφείων Κτηματογράφησης όσο και για το συνολικό  ποσοστό της χώρας που έχει κτηματογραφηθεί έναντι των σχετικών δεσμεύσεων.

Δυστυχώς το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την κάκιστη διαχείριση των οικονομικών διαθεσίμων της εταιρείας, παρουσιάζοντας στοιχεία για τον προϋπολογισμό της εταιρείας, που καταλήγουν σε αρνητικό αποτέλεσμα 58,45εκ. ευρώ και δηλώνει ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί από τα ταμειακά υπόλοιπα της εταιρείας στις 31/12/2013 μετά από έγκριση του Υπουργείου.  

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απαντά παραθέτοντας επιστολή της Εταιρείας Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε, σύμφωνα με την οποία, δεν υφίσταται έλλειμμα, καθώς δηλώνει αποθεματικά 200εκ. ευρώ. Όμως σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων της εταιρείας, μόνο οι εισφορές των πολιτών για έξοδα κτηματογράφησης τα παρελθόντα έτη, ήταν 250εκ. ευρώ και το ποσό των 200εκ. ευρώ θα μειωθεί κατά 58,45εκ. για να καλύψει το έλλειμμα της περσινής χρονιάς.

Η εταιρεία συνεχίζει την ενημέρωσή της, δηλώνοντας ότι λειτουργούν 103 Κτηματολογικά γραφεία ανά την επικράτεια τη στιγμή που ο Υπουργός Περιβάλλοντος είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2013 όταν λειτουργούσαν 102 γραφεία ότι θα γίνουν 115 εντός του 2014. Είναι προφανές ότι οι ρυθμοί δεν καλύπτουν τις προβλέψεις του Υπουργείου.

Σχετικά με την εξέλιξη της Κτηματογράφησης στο σύνολο της χώρας, δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ίδια περίοδο της περσινής χρονιάς, με την εταιρεία να δηλώνει ότι έχει κτηματογραφηθεί το 20%, εξελίσσεται η καταγραφή για άλλο ένα 20% και το υπόλοιπο 60% της χώρας βρίσκεται σε διαγωνιστική κατάσταση.