Κοινοβουλευτική Ομάδα

Τοποθέτηση της Μαρίας Ρεπούση σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών

Από την τοποθέτηση  της Μαρίας Ρεπούση βουλευτή Α΄ Πειραιά, υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας & Έρευνας της ΔΗΜΑΡ στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων επί των άρθρων του νομοσχέδιου για την αναδιάρθρωση της β΄/βάθμιας Εκπαίδευσης  του Υπουργείου Παιδείας  σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών (3-9-2013)

 

"Στη Β΄ και στη Γ΄ τάξη των Επαγγελματικών Λυκείων δεν υπάρχει το μάθημα της Ιστορίας. Οι αυριανοί πολίτες του κράτους θα διδάσκονται Ιστορία μόνο στην Α΄ Λυκείου. Αντίθετα, θα διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι, γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί της υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου.

Όλη η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πιστεύει πια στην θρησκευτική κατήχηση, παρά στην επαφή των παιδιών με τις θρησκείες μέσα από ένα μάθημα ιστορικό, κοινωνιολογικό, για το ρόλο που έπαιξαν οι θρησκείες στην πορεία της ανθρωπότητας, και δέχομαι ότι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Τα Θρησκευτικά με την έννοια της ο ορθόδοξης κατήχησης, κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν καμία θέση στο σύγχρονο Λύκειο. Εσείς, όχι μόνο δεν τα κάνετε προαιρετικά ή δεν τα αλλάζετε, αλλά επιμένετε σε μια κυρίαρχη θέση η οποία αποτυπώνεται και στο πρόγραμμα σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου, αλλά και στα υποχρεωτικά μαθήματα που δίνουν εξετάσεις τα παιδιά για να πάρουν το απολυτήριο τους από το Γενικό Λύκειο."