Ομιλιές

Ομιλία της βουλευτού Α’ Πειραιά Μαρίας Ρεπούση στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Παίρνω το λόγο για να εκφράσω την αντίθεσή μας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, στην προσθήκη-τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που έρχεται από την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Δεν είναι εδώ ο Υπουργός, βλέπω όμως εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. 

Περισσότερα...

Ομιλία της βουλευτού Α’ Πειραιά Μαρίας Ρεπούση στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».

 

Κατά την άποψή μου  το άτοπο σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι ότι δέχεστε σε ένα σχέδιο νόμου που αφορά τις εμπορικές δραστηριότητες εκτός καταστήματος να ενσωματώσετε μια τροπολογία εκατόν σαράντα οκτώ σελίδων και δεκαπέντε άρθρων που αφορούν και τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Περισσότερα...

Τοποθέτηση της βουλευτού Α’ Πειραιά Μαρίας Ρεπούση στην Ολομέλεια της Βουλής,  επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις».

Η Δημοκρατική Αριστερά τοποθετήθηκε θετικά επί της αρχής του σχεδίου νόμου που έφερε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς θεωρήσαμε ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε θετική κατεύθυνση, εξορθολογίζει το νομικό πλαίσιο που διέπει την κίνηση των τουριστικών σκαφών, απλοποιεί, διευκρινίζει και συντομεύει όλες τις διαδικασίες για την εκναύλωσή τους, κωδικοποιεί και εκσυγχρονίζει τις διατάξεις για την εκμετάλλευση των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων και δημιουργεί ένα ευέλικτο πλαίσιο για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής. Σημειώσαμε ότι στα πολύ θετικά στοιχεία του σχεδίου νόμου είναι η δημιουργία του Μητρώου των τουριστικών πλοίων, που περιμένουμε ότι θα αντιμετωπίσει το θέμα της φοροδιαφυγής αποτελεσματικά. 

Περισσότερα...

Τοποθέτηση της βουλευτού Α’ Πειραιά Μαρίας Ρεπούση στην Ολομέλεια της Βουλής,  επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Τουριστικά Πλοία και άλλες διατάξεις».

Είναι γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ο θαλάσσιος εθνικός πλούτος της χώρας δεν αποφέρει στην εθνική οικονομία –και, συνεπώς, στους Έλληνες πολίτες- τα δέοντα. Ολιγωρίες της πολιτείας, γραφειοκρατία, ακόμα και πελατειασμός, αλλά και φοβικές ή και δικαιολογημένες αντιδράσεις απέναντι στις αλλαγές, κρατούν δεσμευμένο και μη ανταποδοτικό το θαλάσσιο εθνικό μας πλούτο. Θέσεις ελλιμενισμού ανεπαρκείς, λιμάνια αναξιοποίητα, μαρίνες που δεν επαρκούν και δεν εισπράττουν, εμπόδια στη διέλευση ξένων τουριστικών σκαφών.

Περισσότερα...

Tοποθέτηση της βουλευτού Α' Πειραιά Μαρίας Ρεπούση στην Ολομέλεια της Βουλής,  επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης».

Ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης στοχεύει στη συγκέντρωση διαφόρων νομοθετημάτων που αφορούν τα θέματα μετανάστευσης της χώρας σε ένα ενιαίο κείμενο.

Περισσότερα...

Δελτίο Τύπου της βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης, Ασημίνας Ξηροτύρη σχετικά με τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου "Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις".

Την πλήρη απαξίωση των βουλευτών, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και των ίδιων των πολιτών κατήγγειλε η Ασημίνα Ξηροτύρη, βουλευτής ΔΗΜΑΡ Α' Θεσσαλονίκης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου "Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις". Η βουλευτής τόνισε ότι καλούμαστε να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο, με ρυθμίσεις καθοριστικές για την καθημερινότητα των πολιτών πολύ μικρό μέρος των οποίων την βελτιώνει, ενώ το μεγαλύτερο αφορά στην ολοκλήρωση ακόμη και την επέκταση προαπαιτούμενων μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά  από την επτάμηνη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μέτρων και ρυθμίσεων που στο μεγαλύτερο μέρος τους  δυσκολεύουν παρά αποτελούν νέο ξεκίνημα για την καθημερινότητα των πολιτών που η κρίση και ο τρόπος της προσαρμογής τους έπληξε βίαια.

Περισσότερα...