Οι θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή.

Το ν/σ του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επιχειρεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αξιολόγηση των διοικητικών διαδικασιών, των φορέων και των υπαλλήλων. Ένα σχέδιο όμως, το οποίο μας οδηγεί στο να το καταψηφίσουμε επι της αρχής, γιατί αμφισβητούμε την αποτελεσματικότητά του, παρότι η προτεραιότητα που δίνουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι γνωστή, από την περίοδο ακόμα που συμμετείχαμε στην τρικομματική Κυβέρνηση. 

Περισσότερα...

Πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς για την καθιέρωση της απλής αναλογικής

Τροποποίηση εκλογικού νόμου (Ν. 3636/2008, ΦΕΚ 11 Α΄, Ν. 3231/2004, ΦΕΚ 45 Α΄) και καθιέρωση Απλής Αναλογικής

 

 

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 

Με τον εκλογικό νόμο 3231/2004 επιδιώχθηκε, κατά την εισηγητική του έκθεση, ο συνδυασμός της μέγιστης δυνατής αναλογικότητας (με την αναλογική κατανομή των 260 από τις 300 έδρες) και της δυνατότητας σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων (με την απονομή ενός εκλογικού “bonus” 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, που παρέχει, υπό προϋποθέσεις, τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με ποσοστό γύρω στο 42% των ψήφων). Στη συνέχεια ο νόμος 3636/2008 περιόρισε στις 250 τις αναλογικά κατανεμόμενες έδρες και αύξησε κατά δέκα τις έδρες πριμοδότησης, με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν να σχηματισθεί κυβέρνηση, και πάλι υπό προϋποθέσεις, ακόμη και με το 37-38% των ψήφων. Παράλληλα, ο ίδιος νόμος εισήγαγε εκ νέου μια παλαιά διαφοροποίηση, μεταξύ αυτοτελών κομμάτων και συνασπισμών, ως προς την απονομή του “bonus”, παρότι μια τέτοια διαφοροποίηση είχε επικριθεί σφοδρά από πολλές πλευρές, τόσο για λόγους αντιδημοκρατικότητας όσο και για λόγους αντισυνταγματικότητας.

Περισσότερα...

Πρόταση νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας

Δείτε την πρόταση Νόμου που κατατέθηκε για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας πατείστε εδώ

Πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφορικά με τους οφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ

Η παρατεταμένη ύφεση έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα του οποίου τα έσοδα μειώθηκαν ως αποτέλεσμα της μείωσης της απασχόλησης και της κρατικής ενίσχυσης ενώ, ταυτόχρονα, οι ανάγκες χρηματοδότησης πολλαπλασιάστηκαν. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ η παρατεταμένη ύφεση ανέδειξε με ανάγλυφο τρόπο όχι μόνο τα γνωστά από το παρελθόν ζητήματα ελλιπούς οργάνωσης (απλοποίηση διαδικασιών, μηχανοργάνωση κλπ) αλλά και τα διαθρωτικά προβλήματα που διέπουν τη βάση πάνω στην οποία έχει οικοδομηθεί ο Οργανισμός.

Περισσότερα...

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Δείτε σε pdf την πρόταση Νόμου που κατατέθηκε για την ΕΡΤ. Πατείστε εδώ