ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

1. Η  κρίση στην Ελλάδα και ο κίνδυνος  χρεοκοπίας.

Η χώρα οδηγήθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας κρίσης. Η κρίση αυτή οφείλεται στην αποδέσμευση των χρηματαγορών από κάθε  πλαίσιο  πολιτικής ρύθμισης, δημοκρατικού ελέγχου και εποπτείας. Οφείλεται επίσης στην προώθηση της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας χωρίς πολιτική διεύθυνση, στη βάση μιας μορφής ανταγωνισμού που στηρίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας και στην αφαίρεση  κοινωνικών δικαιωμάτων.

Περισσότερα...

Συμβολή του Αριστερού Δικτύου στον προσυνεδριακό διάλογο

Οι ιστορικές καταβολές και η προοπτική μας 

Με  την  ίδρυση  της  Δημοκρατικής Αριστεράς  δώσαμε τη δική μας απάντηση στο διογκούμενο  αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. 

Περισσότερα...

Τροπολογία 2

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Η πολιτική συγκυρία: ένα περιβάλλον μόνιμης πολιτικής αβεβαιότητας

Η χώρα διέρχεται μια κρίσιμη καμπή. Δεν είναι μόνο η ύφεση, η ανεργία, η υπερφορολόγηση, η εξαπλωνόμενη ανέχεια, το άδηλο μέλλον: είναι και η βαθύτατη πολιτική κρίση, ο κατακερματισμός και η πόλωση της ελληνικής κοινωνίας. Στο πολιτικό πεδίο, αυτά καταγράφονται με την κυριαρχία από τη μία του συντηρητισμού της ΝΔ και από την άλλη του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγράφονται όμως και από την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία πορεία της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. 

Περισσότερα...

Τροπολογία 1

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση, 

τομή στη σύγχρονη ιστορία της αριστεράς

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2012, αποτέλεσε τομή στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής αριστεράς. Ενώ η ΔΗΜΑΡ είχε ως ισχυρό κίνητρο τη σωτηρία της χώρας από την επαπειλούμενη χρεοκοπία, η επιλογή της υπερέβαινε τη συγκυρία και συνιστούσε ένα άλμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης της αντίληψής της για το ρόλο μιας σύγχρονης αριστεράς.

Περισσότερα...

Πρόταση για ένταξη σε ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα

Στο κείμενο των θέσεων, στο κεφάλαιο 6 με τίτλο Οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν μια προοδευτική απάντηση στην κρίση, στο υποκεφάλαιο α) με τίτλο Το πολιτικό πλαίσιο και οι συμμαχίες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η τελευταία παράγραφος που αναφέρει ότι, «Το συνέδριό μας θα αποφασίσει το ευρωπαϊκό κόμμα και την ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία θα ενταχθεί η ΔΗΜΑΡ,

Περισσότερα...